Skræddersyet forløb skaber job
Beskæftigelsesforløbet ’Klar til Start’ har stor succes med at skaffe fast job til unge med en autismediagnose. Nøglen er et tæt samarbejde med virksomhederne, brug af pædagogisk uddannede vejledere - og ikke mindst den nødvendige tid
De har ofte svært ved at gennemføre en ordinær uddannelse - og tilsvarende svært ved at finde en plads på arbejdsmarkedet. Men drømmen om at få et job, hvor de kan forsørge sig selv - den er der også hos unge med autismespektrumforstyrrelser.
Nu viser evalueringen af beskæftigelsesforløbet ’Klar til Start’, at det godt kan lykkes at finde fast job til denne gruppe unge. Mere end 60 unge med en autismediagnose har fået fast job gennem ’Klar til Start’- og lige så mange er lige nu i gang med et aktivt forløb frem mod en fastansættelse.
– Denne her gruppe unge har i årevis cyklet rundt mellem virksomhedspraktik og ressourceforløb uden at få et reelt job ud af det. Men med ’Klar til Start’ forløbet er vi lykkes med at få mellem 80 og 85 pct. ud i fast job, fortæller Britta Bak, direktør i Fonden Unges, som har udviklet konceptet.
Udover at de unge bliver oplært både fagligt og socialt, bliver virksomhederne også undervist i, hvordan det er at have en medarbejder med de udfordringer, som unge med autisme har
Britta Bak, direktør Fonden Unges
Jobgaranti hvis de gennemfører
Kort fortalt går forløbet ud på, at de unge borgere får teoretisk undervisning og praktisk læring og træning i de virksomheder, der indgår i projektet - som fx Fakta, Ilva, Kvickly og forskellige cateringfirmaer. Forløbet kører i op til 22 måneder - og gennemfører borgeren, stiller virksomheden jobgaranti.
– Udover at de unge bliver oplært både fagligt og socialt, bliver virksomhederne også undervist i, hvordan det er at have en medarbejder med de udfordringer, som unge med autisme har, siger Britta Bak.
Socialpædagogisk støtte til de unge
Fonden Unges har indgået partnerskab med ti partnere rundt om i landet, som udbyder ’Klar til Start’ forløbet og samarbejder med de lokale virksomheder og kommuner. En af partnerne er Autismecenter Skive, hvor socialpædagog Henning Skovbjerg er med til at udbrede konceptet i flere kommuner.
– Det her giver rigtig god mening. Mange butikker skriger efter stabil arbejdskraft - og vi står med nogle borgere, som faktisk elsker at udføre de samme opgaver hver eneste dag. Koden til at matche de to behov er jo så at afdække ressourcerne hos den enkelte borger og matche det med konkrete behov ude i virksomhederne, siger han.
Har det bedst med trygge rammer
Fx kan der være borgere, som har det allerbedst med at sidde ved kassen og have kundekontakt, mens andre trives ved at gå uforstyrret på lageret og fylde mælk og frost på hylderne.
– Jeg har fx en borger, som er rigtig god til at stå tidligt op - og han har nu fundet sin niche i en butik, hvor han kører deres bake-off i morgentimerne. Jeg oplever, at det faktisk er en kæmpe lettelse for mange butikschefer, at de med det her forløb får nogle mødestabile medarbejdere, som de har i lang tid - fordi den her gruppe unge jo netop har det allerbedst, når de møder de samme udfordringer hver dag i trygge rammer, siger Henning Skovbjerg.
Vi arbejder både med de faglige og de personlige kompetencer
Henning Skovbjerg, socialpædagog Autismecenter Skive
Social færdighedstræning
Som en væsentlig del af forløbet bliver de unge potentielle nye medarbejdere ikke kun oplært i det rent praktiske arbejde. De får også social færdighedstræning, fortæller Henning Skovbjerg.
– En skal måske have nogle gode råd til påklædning og lære, at man helst ikke møder op på arbejde i den samme t-shirt tre dage i træk. En anden kan have brug for at træne, hvordan man reagerer, når en kunde pludselig spørger, om der er mere leverpostej. Så vi arbejder både med de faglige og de personlige kompetencer, siger han.
Sikrer det rigtige match
Der bliver jævnligt gennemført trivselssamtaler med de unge i forløbet - og i det hele taget bliver den enkelte fulgt og vurderet tæt hele vejen.
– Vi kender de her borgere, og vi ved, hvad det gør ved dem, når de bliver kastet rundt i det ene tilbud efter det andet. Derfor handler ’Klar til Start’ i høj grad om at finde ind til den enkeltes kompetencer og udfordringer, og det gør vi bedst ved løbende at evaluere og måle på, hvordan det går. På den måde sikrer vi det rigtige match, der fører til et reelt job, fortæller Henning Skovbjerg.
Kort om ’Klar til Start’:
- ’Klar til Start’ blev lanceret i 2013 i et samarbejde mellem Fonden Unges (specialister i autisme) og Fakta-kæden - og har modtaget økonomisk støtte fra VELUX FONDEN.
- Der er indgået partnerskab med ti partnere i Danmark, hvoraf størstedelen er autismecentre.
- Fakta, ILVA, Abena, Catering Danmark, Catering Engros, IRMA, Kvickly, SuperBrugsen og DagliBrugsen har til sammen stillet over 400 faste stillinger til rådighed for personer, der gennemfører et ’Klar til Start’-forløb.
Læs mere på klartilstart.dk