Bør man skaffe kontakt til prostitueret for en borger?
Er det en socialpædagogisk opgave at understøtte borgeren i at udleve sin seksualitet ved fx at skaffe kontakt til en sexarbejder? Eller er det uforsvarligt, at man gennem sit arbejde støtter et hverv, der kan have store menneskelige omkostninger? To socialpædagoger ser forskelligt på sagen
JA
Julie Elkjær Jensen, socialpædagog i de fondsejede bofællesskaber Inge og Sofie Marie i Ringsted for unge borgere med autisme og udviklingshæmning:
I vores bofællesskab har vi gode erfaringer med at hjælpe borgere, der ønsker kontakt til prostituerede. Men vi tager vores forholdsregler. Før kontakten udfylder vi sammen med borgeren en samtykkeerklæring, så vi er indforståede med vedkommendes ønsker og grænser. Derefter henvender vi os kun til de etablerede, erfarne prostituerede, som specialiserer sig i ydelser til handicappede. For vi støtter hverken udnyttelse eller menneskehandel. For mig giver det fagligt mening, at vi hjælper med kontakten, for alle mennesker har ret til en seksualitet. Når prostitution nu engang er lovligt i Danmark, og da socialpædagoger ofte er borgerens primære omsorgsperson, mener jeg, at vi har pligt til det. Desuden ser vi en tendens til, at mange af borgerne har hudsult og svært ved at etablere den kontakt til andre, der kan ende i intime forhold. Derfor ser vi ofte, at besøg hos en prostitueret skaber stor livsglæde hos den enkelte.
NEJ
Maj Sand Karmisholt, socialpædagog på Aalborg for Døve, bosted for døve borgere med udviklingshæmning:
Jeg vil ikke med min moral i behold kunne hjælpe med kontakten til en prostitueret. Selvfølgelig skal vi støtte borgerne i at leve et helt og meningsfuldt liv inden for lovens rammer, men når det handler om prostitution, har vi at gøre med en undtagelse. Den branche har så mange lig i lasten, og vi ved, at sexarbejde kan medføre store skader for det enkelte menneske. Som socialpædagoger har vi ingen garanti for, at den enkelte prostituerede er gået ind i branchen af egen fri vilje, og vi kan aldrig vide, hvilke konsekvenser hvervet medfører for den pågældende. Jeg skal ikke blande mig i, om borgerne selv kontakter prostituerede. Men hvis vi gennem vores arbejde støtter branchen ved at etablere kontakten, hjælper vi én borgergruppe, mens vi sparker til en anden. Det er ganske enkelt ikke en socialpædagogisk opgave at formidle retten til en andens krop for penge. Det strider imod fagets ideal om at hjælpe udsatte mennesker.
Læs også de faglige dilemmaer: Er et rygeforbud iorden? og Må man holde kontakten til en tidligere borger?
Står du i et fagligt dilemma, så skriv til: nyhedsrum@sl.dk
Vigtig støtteopgave
- Som omsorgspersoner har vi pligt til at hjælpe borgeren
- Sex kan bidrage til stor livsglæde for borgeren
Bidrager til udnyttelse
- Sexarbejde kan medføre store skader for den enkelte
- Vi risikerer at udnytte én borgergruppe, mens vi hjælper en anden
Dilemmaer på arbejdspladsen
Socialpædagogerne har udarbejdet en dilemmapjece, som giver svar på dilemmaer om rygning, seksualitet, ytringsfrihed, omsorg og selvbestemmelse, kritik af forhold på arbejdspladsen.
Brug pjecen som udgangspunkt for faglig diskussion med dine kollegaer.