icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Amtskredsgeneralforsamling

SL i Ribe går nye veje

Kredsgeneralforsamlingen gav sine lokale repræsentanter fuld opbakning til at arbejde med kommunalreformen og en nye struktur i SL

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 22-2005 /

SL i Ribe er ikke bange for at prøve nyt. Det er medlemmerne heller ikke. Kredsgeneralforsamlingen den 24. oktober var som noget nyt annonceret på nettet og for første gang nogensinde var den henlagt til Musikhuset i Esbjerg.

Godt 70 socialpædagoger mødte frem. I mange år har SL’s lokalkreds og mange med dem ikke villet sætte deres ben i musikhuset, fordi nogle bevaringsværdige, gamle træer måtte vige pladsen for byggeriet. Da de første byggemaskiner kørte ind på grunden, lænkede adskillige esbjerggensere sig til træerne. Træerne faldt, og med dem også det 23 år gamle socialdemokratiske flertal i byrådet. Siden har Venstre haft magten.

Nu mange år senere har SL og esbjerggenserne altså taget musikhuset til sig. Tilbage er kun igen at få et socialdemokratisk flertal i byrådet. Men det kan der måske ændres på ved kommunalvalget den 15. november, sagde kredsformand Michael Madsen i sin mundtlige beretning.

Det var en meget politisk tale, som formanden i år havde valgt at holde. Socialpædagogerne står over for meget store ændringer med en ny kommunal struktur, og derfor er det vigtigt at tænke sig om ved det kommende valg, fordi det er de politikere, som bliver valgt i november, der skal bære den nye struktur igennem.

Kommunalreformen er ifølge Michael Madsen ikke kun en ændring af det kommunale landkort, den betyder også nye måder at tænke på.
–Efter min vurdering er det højere mål med reformen en ændret styring og et ideologisk ønske om, at private udbydere i langt højere grad skal sikres adgang til at konkurrere om at løse offentlige opgaver.

I Region Syddanmarks første forslag til en ny organisering kan man se, at regionen ønsker at understøtte kommunernes muligheder for at udlicitere opgaverne. Derudover vil man understøtte institutionernes salgs- og markedsføringsopgaver, fortalte Michael Madsen og tilføjede:
–Så hvis vi som socialpædagoger tidligere har følt, at økonomien var alt for styrende og ofte begrænsede os i at udføres vores arbejde, så tror jeg desværre, at vi kommer til at se meget mere af samme slags.

Ingen tryghedsaftale
Et af SL’s helt store opgaver i det kommende år bliver at sikre medlemmernes løn- og ansættelsesforhold hos de nye arbejdsgivere. Det har ikke været muligt at få en central tryghedsgaranti igennem for de offentligt ansatte. Men lokalt har en del kommuner lavet tryghedsaftaler, fortalte Michael Madsen

I hver af de nye kommuner og i regionerne bliver der nedsat et forhandlingsudvalg bestående af både medarbejdere og arbejdsgivere. Det er udvalgets opgave at forhandle en ny MED-aftale.
–I SL påtager vi os gerne opgaven og vil deltage i alle de forhandlingsudvalg, hvor det bliver muligt at få en plads.

Ny lokal SL-struktur
Michael Madsen nævnte i sin beretning, at SL’s struktur også skal ændres, så den kan modsvare de nye kommuner og regioner. Forslaget fra SL’s Hovedbestyrelse er, at den nuværende amtskreds i Ribe og Sønderjylland går sammen med Kolding i en Regiorn Syddanmark.
Michael Madsen opfordrede deltagerne til at deltage i debatten om en ny struktur.

Kun tre tog imod invitationen. To foreslog, at SL overvejede at fusionere med BUPL, da man fremover får samme arbejdsgiver. En tredje foreslog at SL afventede sin strukturændring, indtil BUPL var færdig med at ændre sin.

Michael Madsen blev genvalgt som formand, og en ny kredsbestyrelse blev valgt. Hvem det er, kan man se på  www.sl.dk/amtskredse/ribe . Her kan man også læse Michael Madsens skriftlige beretning og amtskredsens pressemeddelelse: „Kommunalreformen svigter udsatte borgere“.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Kredse, Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter