icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Natarbejde kan give brystkræft

Mange års natarbejde kan give brystkræft. Det viser de seneste videnskabelige undersøgelser. Foreløbig er omkring 10 sager om brystkræft blevet anerkendt som arbejdsskade. Heriblandt er der en socialpædagog, som har haft fast natarbejde i 23 år.

Erhvervssygdomsudvalget lægger i sin afgørelse vægt på, at der skal være tale om natarbejde i tidsrummet fra klokken 23-06 i mindst 20-30 år og mindst en gang om ugen, før man kan tale  om en øget risiko for at udvikle brystkræft.

Hos Socialpædagogerne følger man undersøgelsen. Næstformand Marie Sonne:

– Socialpædagogerne har i mange år stået for det synspunkt, at kontinuerligt natarbejde ikke på nogen måde er særlig ønskeligt, og det er meget uhensigtsmæssigt at køre som fast nattevagt.

Marie Sonne foreslår, at man er opmærksom på problemet, når medarbejdernes arbejdstider tilrettelægges:

– I kraft af at vi har vores decentrale arbejdstidsaftaler, er der i dag mulighed for at lave en  både arbejdsmiljø- og personalevenlig arbejdsplan.

Der findes mange former for skifteholdsarbejde, men de arbejdstider, hvor der indgår tilbagevendende natarbejde, ser ud til at give de største forstyrrelser i den naturlige biologiske døgnrytme.

Brystkræft er dog endnu ikke blevet optaget på erhvervssygdomslisten, da der ifølge erhvervssygdomsudvalget mangler tilstrækkelig medicinsk dokumentation for en sammenhæng mellem brystkræft og mange års natarbejde. Men alle arbejdsskadesager, der drejer sig om udvikling af brystkræft  efter mange års natarbejde, skal fremover forelægges erhvervssygdomsudvalget.

Den nye praksis betyder, at Arbejdsskadestyrelsen kan genoptage tidligere afviste sager om brystkræft i forbindelse med natarbejde, hvis styrelsen skønner, at en forelæggelse for erhvervssygdomsudvalget ikke er udsigtsløs.

Arbejdsskadestyrelsen opfordrer folk, der har fået brystkræft efter mange års natarbejde, til at anmelde sagen – eller genanmelde, hvis den tidligere har været afvist.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø