Sikkerheden var ikke i orden
Arbejdstilsynet og regionen kritiserer forholdene på bostedet Blåkærgård efter drabet på en medarbejder. Fremover skal faste rammer gå forud for socialpædagogisk metodefrihed
Både Arbejdstilsynet og Region Midtjylland har undersøgt forholdene på bostedet Blåkærgård, efter at socialpædagog Judy Meiniche Simonsen den 7. februar blev dræbt af en beboer, og begge undersøgelser konkluderer, at sikkerheden for de ansatte ikke var i orden, og det skal der hurtigst muligt rettes op på.
Arbejdstilsynet besøgte Blåkærgård den 2. marts og gav umiddelbart herefter en række såkaldte strakspåbud, som omgående skal gennemføres. Arbejdstilsynet skriver i sin rapport:
– Arbejdet på bostedet Blåkærgård er ikke planlagt, tilrettelagt og udført sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
Arbejdstilsynet har blandt andet gennemført flere interviews med medarbejdere og ledere og konkluderer på den baggrund:
– Der er arbejdssituationer på Blåkærgård, hvor der er en akut og alvorlig risiko for, at ansatte kan blive udsat for vold og trusler om vold.
Arbejdstilsynet begrunder sine påbud med, at der er arbejdssituationer, hvor risikovurderingen er, at der skal være to ansatte til stede, men hvor der alligevel kun er en. Alarmen har ikke altid fungeret, og der er oplysninger og observationer om voldsrisiko, som ikke altid er blevet videregivet til relevante medarbejdere, og endelig er der eksempler på, at medarbejdere ikke altid får sagt fra i truende situationer.
Må leve med rammer
Regionen har taget Arbejdstilsynets strakspåbud til sig og har kigget på risikovurderingen.
Tidligere har det været sådan, at hvis medarbejderen var utryg, skulle der være to om opgaven. Men erfaringen er, at det kan være vanskeligt for den enkelte medarbejder at tage stilling til, om man skal være alene. Der kan også være kollegiale hensyn at tage, fortæller regionens socialchef Charlotte Josefsen.
– Fremover bliver der lavet et helt fast register for, hvornår man skal være to medarbejdere om opgaven, og der bliver tre gange i døgnet lavet risikovurderinger på den enkelte beboer. Der kommer også faste procedurer for alarmerne. Når medarbejderne møder på arbejde, skal de som det første tjekke, at deres alarm virker, og skal de skrive i et skema, at alarmen virker.
– Vi har alle en interesse i, at alarmerne bliver tjekket, siger Charlotte Josefsen
Det nye for medarbejderne bliver også, at regionen fremover vil fastlægge, hvordan tingene skal gøres.
– Vi er klar over, at det i det socialpædagogiske arbejde kan være vanskeligt at arbejde med, at tingene fremover vil blive anderledes rammesat. Men det er et dilemma, som vi må klare.
Ledelsen skal lytte til medarbejderne
Arbejdstilsynets rapport bekymrer Socialpædagogerne, der har en del medlemmer ansat på Blåkærgård. Kredsformand Peter Sandkvist fastslår, at det er vigtigt, at Blåkærgårds arbejdsmiljøaftale bliver gået efter i sømmene, så man kan se, om principperne i aftalen også efterleves.
– Arbejdstilsynet har ved deres besøg talt med ansatte, som blandt andet peger på, at de ikke oplever at blive hørt, når de udtrykker bekymring over sikkerheden på arbejdet. Det duer ikke. Man må ikke være i tvivl om, at man som medarbejder på så alvorligt og komplekst et arbejdsområde bliver lyttet til, hvis man ikke føler sig tryg i udførelsen af sit job. Det forhold må vi have set på.
Socialchef Charlotte Josefsen har hørt kritikken og lovet, at man vil lytte til medarbejderne. Til TV/Midt-Vest siger hun:
– Det berører mig rigtig dybt, når der er medarbejdere, som går ud og siger, at de synes, at det kan være vanskeligt at sige noget til ledelsen. Sådan bør det ikke være. Det er et gensidigt ansvar i en arbejdsmiljøorganisation både for medarbejdere og ledelse at tage tingene alvorligt.
Hun påpeger, at regionen har en bærende værdi om, at medarbejdere, der ikke kan komme igennem hos deres ledelse, skal henvende sig længere oppe i systemet.
– Jeg skal opfordre medarbejderne til at bruge den værdi, hvis de ikke kan komme igennem hos deres nærmeste ledelse.
Måske skønnede man forkert
Region Midtjylland har i sin redegørelse forsøgt at klarlægge hændelsesforløbet omkring drabet på Judy Meiniche Simonsen og siger i en pressemeddelelse: ‘Redegørelsen konstaterer, at der i det samlede sagsforløb på visse områder ideelt set kunne og burde have været handlet anderledes. I den forbindelse kan det ikke afvises, at der på visse tidspunkter i sagsforløbet har været tale om en ikke korrekt vurdering af den sigtede drabsmands sygdom og farlighed.’
Undersøgelsen har ikke afdækket egentlige lovovertrædelser eller andre ansvarspådragende handlinger fra enkeltpersoner.
Regionen peger på en række forhold, som man fremover vil gøre anderledes, så sikkerheden øges mest muligt. Desuden bliver der nedsat en ekstern undersøgelseskommission, som skal gennemgå hele forløbet omkring drabet, så man kan få en ekstern vurdering af, hvad der er sket.
Hvorfor ikke før
Socialpædagogernes kredsformand Peter Sandkvist er uforstående over for, at det først er nu, der bliver rettet op på tingene.
– Det der undrer mig er, at regionen finder 28 ting, som skal ændres, og det er hele vejen rundt på bostedet. Det slår mig, at de her ting, har man da også vist for flere måneder siden. Hvorfor sker der først noget nu?
Peter Sandkvist anerkender, at regionen har lavet en grundig undersøgelse. Der er mange ting, man vil rette op på. Fx mere kompetenceudvikling til medarbejderne og deling af viden.
– Det er ikke for at sparke på nogen, som ligger ned, men hvorfor har man ikke gjort noget før, Judy blev dræbt?
Han savner, at der i redegørelsen er en selverkendelse om, hvordan det kunne ske.
– Hvordan kan man have en arbejdsplads, hvor man finder så mange uhensigtsmæssigheder? Hvilket ansvar har regionens social- og psykiatriledelse? Hvad har man i den ledelse fundet af uhensigtsmæssigheder? Der må være noget, siden sådan noget her kan ske.
Men regionen synes ikke at ville kigge bagud eller indad.
– Fortiden kan desværre ikke gøres om. Nu må vi se fremad og få igangsat de tiltag som redegørelsen peger på, siger Charlotte Josefsen.
At der allerede er gjort meget viser Arbejdstilsynets uanmeldte besøg på Blåkærgård tirsdag den 20. marts. I rapporten står der: ‘Arbejdstilsynet har ikke konstateret forhold, der giver anledning til at foretage sig yderligere’.