icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Færre arbejdsskader og mindre sygdom

På Sødisbakke blev MED-udvalget taget med på råd for at få sygefraværet sat ned og arbejdsmiljøet forbedret. Begge mål blev nået

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 06-2014 /

Sødisbakke er et specialpædagogisk bo- og aktivitetstilbud for voksne med betydelig og varigt nedsat fysisk og psykisk funktionsevne og ligger i Mariager. Her var der et stort sygefravær blandt medarbejderne, og det var derfor nærliggende at gå med i et projekt, da Region Nordjylland fik penge fra Forebyggelsesfonden.

Sødisbakke er med sine omkring 450 ansatte Mariagerfjord Kommunes største arbejdsplads. I 2009 var der blandt medarbejderne et fravær på 7,7 pct. Omregnet svarer det til 51.000 timer, der er lig med en udgift på otte mio. kr.

– Det er mange penge i en tid, hvor økonomien bliver strammere og strammere, og tingene skal være så billige som muligt, siger forstander Klavs Persson.

– Desuden giver fraværet en manglende kontinuitet for beboerne, og det er dårligt for medarbejderne – både dem, der er tilbage, og dem, der er syge.

Sødisbakke tog problemet op i MED-udvalget, fordi man mente, at det var en opgave, som både ledelse og medarbejdere skulle tage sig af. Der blev fokuseret på sygefraværet, og tillidsrepræsentanterne var rundt på alle 15 afdelinger og fortælle om problemet. Det blev diskuteret, hvorfor man melder sig syg. Tidligere har det været sådan, at man sygemeldte sig, hvis man ikke følte sig 100 pct. på mærkerne. Den praksis blev der pillet ved.

– Hvis man er syg, skal man sygemelde sig, men hvis man har det sådan, at man i en periode kun kan fungere begrænset, skal man komme på arbejde. Vi vil hellere have en medarbejder 80 pct. end en vikar, fordi en sygemelding går ud over rytmen på afdelingen og belaster både beboere og medarbejdere, siger Klavs Persson.

På snarligt gensyn

På Sødisbakke er man også blevet mere opmærksomme på at følge op, når en medarbejder er sygemeldt. I et helt år har en medarbejder udelukkende været ansat til sammen med afdelingslederen at føre sygesamtaler med medarbejderne. Det har bl.a. betydet en ensartethed ved sygesamtalerne, forklarer Klavs Persson.

Samme medarbejder har desuden analyseret sygestatistikkerne og set på, hvorfor medarbejderne melder sig syge. Desuden har man ændret praksis, så medarbejderen skal sygemelde sig til afdelingslederen og ikke kun til afdelingen.

– Vi tror på, at det er lidt mere alvorligt at sygemelde sig til lederen end bare at ringe til afdelingen. Desuden er der større mulighed for at følge op på tingene, siger Klavs Persson.

Sødisbakke har også fokuseret på, at der bliver sat en dato for, hvornår medarbejderen kan forventes at vende tilbage. Den regel følges dog ikke ved alvorlig sygdom.

I forbindelse med langvarig sygdom samarbejder Sødisbakke med kommunens jobcenter om, at medarbejderen fx kan vende tilbage på deltid eller gøre noget andet.

– Jobcentret i Mariager Kommune er god til at have fokus på det her, siger Klavs Persson.

To gange om året får de to afdelinger på Sødisbakke, der har haft det laveste sygefravær eller største fald i sygefravær, et kontant beløb til ekstra uddannelse af medarbejdere.

Den tætte opfølgning med sygesamtaler betyder også, at arbejdspladsen hurtigere har kunnet hjælpe medarbejdere fx i forbindelse med alvorlig sygdom og skilsmisse. Afdelingslederen er med til alle sygesamtaler.

– Sygesamtalerne er en måde, hvorpå man kan vise nærvær af ledelse, siger Klavs Persson.

Det hjælper at gøre noget

Den massive indsats har givet gode resultater. Fra 51.000 fraværstimer i 2009 er tallet faldet til 44.000 i 2012.

Man kender endnu ikke det samlede tal for 2013, men i de første tre kvartaler i 2013 har der været en fraværsprocent på 5,5. Og meget længere regner man ikke med at komme ned.

– Hvis fraværsprocenten permanent kommer til at ligge på 5,5, er det rigtig flot, siger Klavs Persson.

– Det kan være et hårdt arbejdsmiljø for medarbejderne, og hvis man fx bliver gravid, er man nødt til at sygemelde sig.

Faldet i sygefraværet skyldes bl.a., at der er færre arbejdsskader, og der er sket et væsentligt fald i korttidsfraværet.

Selv om pengene fra Forebyggelsesfonden er brugt, håber Sødsibakke at kunne fortsætte indsatsen over for sygefraværet, fortæller Klavs Persson.

– Vi tager op i MED-udvalget, hvordan vi skal fortsætte. Der er så mange penge og arbejdsmiljø i det her, at det er fuldstændig tåbeligt at stoppe. Vi vil fortsætte med at belønne de afdelinger, der har haft et fald i sygefraværet, og være intensive i sygefraværssamtalerne, så skal vi bare have aftalt, hvordan vi gør det.

Klavs Persson understreger, at det har været væsentligt for resultatet, at medarbejdere og ledere har lavet en fælles indsats for at få sygefraværet bragt ned. Tillidsrepræsentanterne har været med hele vejen, og det har været med til at skabe en positiv forståelse i medarbejdergruppen.

– De penge, vi ikke bruger til sygefravær, kan vi bruge til indsatsen over for beboere, siger Klavs Persson.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø, Ledere og mellemledere, Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter