Slut med forskelsbehandling
EU-dom sætter stopper for forskelsbehandling ved tildeling af arbejdsskadeerstatninger
Hvis en mand og en kvinde fik nøjagtig den samme arbejdsskade i nøjagtig den samme situation, fik kvinder tidligere end højere erstatning end mænd, fordi kvinder i gennemsnit lever længere.
Men den går ikke. Det er blevet fastslået i en EU-dom, og fra den 1. marts 2015 har Arbejdsskadestyrelsen ændret praksis, så mænd og kvinder nu stilles lige.
Det store spørgsmål er, hvad det kommer til at betyde for mænd, der allerede har fået afgjort deres arbejdsskadesag.
Til netmediet avisen.dk siger juraprofessor Kirsten Ketscher, at hun vurderer, at danske mænd, der har fået udbetalt erstatninger siden september, har krav på en ekstra udbetaling:
– Dommen siger ikke noget om en overgangsperiode. Det nytter ikke noget, at Danmark bare lader som ingenting. Mændene har krav på at få efterbetalt forskellen i hvert fald fra september og frem, siger hun.
Til gengæld bør det ikke gå ud over kvinderne:
– Kvinderne har modtaget erstatningerne i god tro, og derfor kan de ikke tvinges til at betale dem tilbage, siger Kirsten Ketcher.
Arbejdsskadestyrelsen er ved at vurdere, hvad der skal ske med de gamle sager. Ifølge avisen.dk har 3.000 personer hvert år fået beregnet erstatning ud fra den køns-differentierende metode.