Krav om robusthed vakte debat
Hvornår er det på sin plads at efterspørge robuste medarbejdere? Sådan lød facebook-spørgsmålet efter temaet om robusthed i sidste udgave af nærværende fagblad – og det skabte en livlig debat
I mere end hver femte jobannonce for pædagoger – og herunder også socialpædagoger – efterspørges robusthed. Sådan skrev vi i sidste nummer af Socialpædagogen, og det skabte debat på facebook, for er det godt eller skidt? Og fjerner fokus på individuel robusthed opmærksomheden fra arbejdsmiljømæssige problemer?
Nogle kan ikke se noget problem ved at efterlyse robuste medarbejdere i jobannoncen – det sender bare et signal om jobbets indhold.
– Jeg kan så godt lide ordet robust, skriver eksempelvis Hanne Westen.
– For mig er det et godt og kraftigt signal om, at man kan stå på sine ben i de udfordringer /problemer, som man vil møde i det pågældende job.
Hun suppleres af Simon Pedersen, der skriver:
– Arbejder man med et udadrettet klientel, er det da nødvendigt at være fysisk og psykisk robust, det siger sig selv.
Andre er langt mere kritiske over for den tiltagende efterlysning af robuste pædagoger.
– Ja man skal være robust til besparelser og nye ledelsesformer, der ikke handler om pædagogik, psykiatri og tiden til personlig omsorg, skriver Flemming Frederiksen fx, og Tor Sørdal Brink supplerer:
– Det eneste positive der er at sige om anvendelsen af ordet robusthed i en jobannonce er, at ansøgere er advaret om, at arbejdspladsen forbeholder sig retten til at fyre en ansat, hvis vedkommende viser sig ikke at være robust.
Holger Madsgaard Nielsen er på linie og skriver ironisk:
– Det er da fint. Så kan alle jægersoldaterne og dem med ubegrundet selvtillid jo bare søge de job, og vi andre ved, at vi skal holde os langt væk.
I debatten påpeger flere, at spørgsmålet om robusthed handler om andet og mere end personlige kompetencer. Eksempelvis Peter Høier, der skriver:
– Styrken i et pædagogisk arbejdsfællesskab er, at vi gør hinanden gode i et robust fællesskab/samarbejde.
Klaus Birk Jensen slår ligeledes fast, at ‘robuste arbejdspladser skaber robuste medarbejdere’, mens Anja Rathje skriver:
– Det er arbejdspladsens ansvar at klæde folk på til at klare opgaverne fagligt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Og Ella Leth, der summer debatten op med ordene:
– Godt arbejdsmiljø = robusthed.