Eiks tip om løntjek skaffede kollega 25.000 kroner
Selvom Eik Mengers Kirkegaard som tillidsrepræsentant jævnligt tilbyder kollegerne et løntjek, var det et tilfældigt møde på gangen, der endte med at skaffe en kollega 25.000 kroner for tabte tillæg
Med sine ni år som tillidsrepræsentant i Socialpsykiatrien i Hedensted Kommune har Eik Mengers Kirkegaard efterhånden erfaret, at lønsystemer langt fra er fejlfrie, og at kollegerne heller ikke altid er blevet ordentligt informeret om deres rettigheder af arbejdsgiveren.
Derfor kom det ikke som nogen overraskelse for Eik Mengers Kirkegaard, da en mangeårig kollega nysgerrigt kom over og lyttede med, mens han og en anden kollega stod midt i en samtale om lønforhold.
-Vedkommende var slet ikke klar over, at han som ansat i socialpsykiatrien i Hedensted Kommune havde krav på et anciennitetstillæg efter to års ansættelse sammen med en beklædningsgodtgørelse for det slid, han udsætter sig tøj for i dagligdagen. For det var der ingen chef, som havde fortalt ham, siger Eik Mengers Kirkegaard.
Så da kollegaen på tidspunktet for samtalen allerede havde været ansat i en del år, kunne de hurtigt regne ud, at det ikke var småpenge, han var gået glip af.
Prøv lønberegneren
Du kan tjekke din eller dine kollegers løn med Socialpædagogernes lønberegner.
Efter Eik Mengers Kirkegaard havde forsynet kollegaen med de nødvendige papirer til at dokumentere sine rettigheder, tog vedkommende selv kontakt til kommunens lønafdeling, der arbejdede videre med sagen.
Et par måneder senere fik kollegaen udbetalt sine tabte tillæg og godtgørelser, der tilsammen løb op i 25.000 kroner efter skat.
Der kan ske fejl
Som tillidsvalgt repræsenterer Eik Mengers Kirkegaard omkring 40 kolleger, og det er ikke usædvanligt, at han har to til tre sager om året, der munder ud i større udbetalinger. For ofte har han set, hvordan der sker fejl i lønregistreringen allerede fra den dag, folk bliver ansat:
-Selvom man i princippet er forpligtet til at holde styr på sine egne lønforhold, har mange en tendens til at tro, at lønnen bare er sådan noget, der kører, som det skal. Men der kan altså ske fejl, og det gør der ofte. Både når nye medarbejdere skal registreres og i forhold til antallet af arbejdstimer og afspadsering.
To typer lønfejl du skal være obs på
Derfor opfordrer Eik Mengers Kirkegaard løbende sine kolleger til at tjekke deres løn og søge hjælp hos ham, hvis de har brug for vejledning.
-Jeg synes, det er vigtigt, at man som ansat ved præcis, hvad man er værd i kroner og ører, så man ikke går glip af noget, man har krav på. Derfor skal folk kende deres rettigheder.
Fagbevægelsens Hovedorganisation sætter i disse uger fokus på løntjek med bl.a. denne video: